Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Quality Speaker Sonic Gear?

    Share
    avatar
    zookambing
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 38
    Age : 33
    Location : black area
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by zookambing on Wed Aug 26, 2009 8:35 pm

    sonic gear...hampeh
    xpyh bli..trus angkat creative ker edifier ker..br ko tahu camne bezanyer
    dlu aku pkai sonic gear la..amagedong..xbest langsung
    nilai bass .....kureng berdesup di hati ku
    avatar
    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 27
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by syukurz on Thu Aug 27, 2009 8:00 am

    nak sedap beli amplifier yg selalu guna kat padang 2.. rm3000 pn ada...
    cable boleh cari untuk sambung ke sound card.. melambak kat low yat..
    rm3 je cable dia.. hmm 2 kalau nk bg bumbung umah trus trcabutla..
    amagedon x taula... sy bru pakai setahun.. x tau apa yg akn brlaku
    nanti..
    avatar
    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by sheikomatic on Thu Aug 27, 2009 11:09 am

    pada pendapat aku.. sonic gear ni padan la dengan harga dier
    kalau dah harga murah, tak boleh la nak demand sangat..

    kalau ada sape2 yang tak puas hati dengan sonic gear ni,
    sila ingat rules pertama nak beli speaker
    TEST DAN DENGAR SETIAP SPEAKER SEBELUM BELI DAN MENGGUNAKAN TELINGA ANDA SENDIRI..
    compile 1 cd audio dengan lagu bersesuaian

    beli speaker la paling senang sekali, tapi ada jugak yang menyesal tersalah beli
    dah beli compliant tak sedap/kurang bass/tak crisp/clarity
    sepatutnya tak timbul masalah ni..apa yang aku boleh kata
    tu salah pembeli sebab tak test semua pilihan speaker lain pada nilai bajet tu

    so kesimpulannya, pilih yang terbaik ikut bajet yang ada tu, jangan menyesal lepas tu, enough said..

    p/s=aku pengguna setia altec lansing, bukan fanboy sonic gear ye..

    armmar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 63
    Registration date : 23/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by armmar on Thu Aug 27, 2009 3:02 pm

    syukurz wrote:peniaga yg tukang baiki memang ambl byk.. hmm aik salah cucuk port pn blh trbakar ke..
    speaker skrng 2la snsitif.. letak tmpt cuaca panas pn x tahan sngt.. hmm sonic gear bunyi memang
    mantap, tp kualiti dia kurang.. tp tngk jenis la.. sy tngk yg ok thunder blur.. amagedon 5 yg ok
    la.. hmm makin besar ohm speaker makin power la speaker 2..

    he2 x salah cucuk.. ygtu kes lain... yg terbakar altec member aku...

    he2 samala sheikomatic.. aku pengguna setia altec....

    syazani
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 32
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by syazani on Fri Aug 28, 2009 8:04 pm

    hurmm...sonic gear kualiti die kureng a'a...
    adess..
    Enzo 5000 aku amplifier dier terbakar agaknya...
    puncanya mungkin
    -on lame sangat sampai waktu tido pong on
    -Turn on/off dier kalu tekan dier cam xde beza =_=..lampu still nyala..kene tutup kat suis
    -xde heatsink...xde fan...=_=
    tapi sound dier oklaa....
    malas btol nak hantar ke damansara..ade sape2 leh tolong hantarkan..lolz?
    avatar
    47th
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 97
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Pachik Cleaner
    Registration date : 09/06/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by 47th on Sat Aug 29, 2009 7:46 am

    Note : Sekadar pandangan peribadi. Smile

    Setakat ni alhamdulillah saya xde masalah dengan speaker ni. Tapi dulu pernah terkena gak sekali. Speaker xbunyi sebelah tu.

    Untuk kualiti bunyi vs harga, saya setuju dgn sheikomatic. Kekadang saya risau jual brand Sonic Gear bila ada customer nak. Takut expectation diorg terlampau tinggi untuk speaker 2.1 dengan harga sebegitu. Sekarang Sonic Gear ada pencabar baru (actually syarikat OEM di Singapura yg bekalkan pada kedua dua syarikat ni) iaitu DiVoom. Tu sebab kebanyakan model DiVoom dan harga lebih kurang sama dengan Sonic Gear. Tapi seriously untuk budget dan beginner,this (both) brand gave them a chance to feel something different from ordinary 2.0 speaker that sometimes cost a 'bomb' (except 2.0 speaker altec lansing).At least ada ruang utk beginner/tight budget untuk experience bunyi boom boom Smile

    Saya gak authorized reseller utk brand altec lansing.Sekarang ni pakai vs4221 dan ACS45.1 model (model lama).Dulu pakai gak ATP3 dan vs4121.Personally saya rasa vs4121 berbaloi utk dimiliki dgn harga rm238.Ada lebih kurang 9 model baru altec utk pc dibawa masuk ke malaysia skrg Smile
    avatar
    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 27
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by syukurz on Sat Aug 29, 2009 10:18 am

    wah hangat nye perbincangan kita.. itu la skrg byk pesaingan jual speaker, x kira apa jenis produk la..
    hmm tp apa yg sheikomatic 2 ckp memang btul.. sy pn buat bgtula.. dgr dua tiga kali dlu baru puas..
    suh dia tutup semua speaker... hanya bukak speaker yg kita nk beli 2 je untk test.. nk best kita mnta kte sndiri nk test dan ajust sendiri volume, bass dan trebel bru puas hati.. sbb dpt dgr setting kebiasaan kita..

    armmar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 63
    Registration date : 23/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by armmar on Sat Aug 29, 2009 12:08 pm

    cayalah 4th.. tokey speker.. aku beli vs4121 dgn harga rm198 tahun 2004... igt ker makin lama makin murah.. huhu skg dah 200 lebey...
    da pix x model baru altec...pasal DiVoom.. nice x penah tgk lg..
    avatar
    47th
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 97
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Pachik Cleaner
    Registration date : 09/06/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by 47th on Sat Aug 29, 2009 12:41 pm

    Hehe bukan tokei la.
    Yup speaker VS4121 naik harga. Dulu speaker dia kaler kelabu rite? Sekarang da kaler itam.

    Dulu


    Sekarang


    Speaker Altec Lansing mmg liat nak jatuh harga.
    About speaker DiVoom, leh tgk smer product range dia di sini. Ketara sangat sesetgh design dan nama dia almost mcm Sonic Gear. Harga mmg terlampau murah. Untuk rujukan harga, saya ada post di sini. Cuba lihat total RMS dia berbanding harga. ( Note : Lagi tinggi RMS, bunyi lagi bes ) Smile
    avatar
    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by SoNic_ATi on Sat Aug 29, 2009 1:23 pm

    47th member aku ada sorang pakai speaker ni....tapi yg silver punye lah....
    bunyi dia memang layan.........kalah evo7 aku tu...whahahahahaha.........
    mybe aku nak angkat juga speaker ni pasni....pas aku siap wat ring baru....hehehehehe lol!
    avatar
    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by Gateway on Sat Aug 29, 2009 1:30 pm

    aku pengguna Sonic Gear Blue Thunder 1... dah masuk 4 taun dah.. performance still tip top
    avatar
    47th
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 97
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Pachik Cleaner
    Registration date : 09/06/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by 47th on Sat Aug 29, 2009 6:06 pm

    Sonic,yg version dark grey ada 2 jenis. Ada yg lampu kuning dan ada yg lampu biru. Yg lampu biru tu lawa. Tak tahu boleh dapat lg or tak sekrg. Smile

    Gateway, saya pun ada customer yg pakai varian Blue Thunder gak. Siap tikus wat sarang dalam woofer dia dan wayar kena gerit pun idup lg speaker tu. Bass mmg layan. Dah tu speaker satellite dia jenis xde cover. Hehe adik adik dia gatal je tgn nak tekan speaker tu.

    avatar
    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by SoNic_ATi on Sat Aug 29, 2009 7:51 pm

    ye ke.........xtaw plak aku...coz aku tgk yg member aku pnye warna kuning....kalau leh aku nak yang warna biru pnye...so aku kena g rembat cpt2 lah kat lowyat mcm ni..... bounce
    avatar
    tebuanjantan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 96
    Registration date : 23/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by tebuanjantan on Sun Aug 30, 2009 3:53 pm

    cari je edifier atau Altec lansing.. Edifier C3 pun dah mantap. VS4121 pun boleh tahan tp klu nk mantap lagi kena taruh Sound Card baru best,yg OEM pun banyak..aku ada pakai satu dah hampir 2 tahun..langsung tak mengecewakan
    avatar
    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by Gateway on Tue Sep 01, 2009 4:13 pm

    47th wrote:
    Gateway, saya pun ada customer yg pakai varian Blue Thunder gak. Siap tikus wat sarang dalam woofer dia dan wayar kena gerit pun idup lg speaker tu. Bass mmg layan. Dah tu speaker satellite dia jenis xde cover. Hehe adik adik dia gatal je tgn nak tekan speaker tu.


    yang ni dah keturunan baru dah ni... aku punya yang 1st model.. aku pakai BT1 je..
    avatar
    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 27
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by syukurz on Tue Sep 01, 2009 6:42 pm

    betul2 blue thunder memang tahan la.. setakat ni sy pakai memang alhamdulilah x ada apa2..
    siap dh bersarang dh.. sawang byk kt belakang speaker dan subwofer dia.. tp still mantap..
    tp x tau la pengguna lain.. bagi sy dlm sonic gear paling mantap Thunder Blue dan Amagedon paling baik
    punya.. lain ha.. hancur.. altec pn ok jg sy tngk kawan pakai.. tp 2 semua msing2 punya cita rasala.. jgn dok ikut owg sngt.. nanti nangis kata x lawa la speaker x kuat la bunyi dia.. baik pg kedai sendiri test power..
    avatar
    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by Gateway on Tue Sep 01, 2009 10:20 pm

    ko budak adtec mana syukurz?

    dan_te
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 86
    Age : 27
    Location : seremban
    Registration date : 31/08/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by dan_te on Fri Sep 04, 2009 12:46 am

    hahahahahahahaha
    nak tau ak beli 2 jenis sonic gear
    ak naik gle die asik meragam je
    ak tkar edifier
    hahaha
    mmg gempak
    hmmm...
    altec lansing tu leh thn
    tp best edifier lg
    ak ni cm ske teliti sound mane lg mantap
    pnah dgr sennheiser?
    best top headphone and earphone
    hrga die pun lawa gak
    tp plg pnting
    psg kuat mane pun x sakit telinga
    we are talking bout comfortable and in the long run..
    menagis la klu dgr lagu and main game
    ak nye sennheiser hd 201
    RM100 lbih...
    mantap
    ak gne dh 2 thn
    still mantap beb
    quality terjamin
    burn in ready
    hahahahahahaha
    avatar
    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 27
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by syukurz on Tue Oct 13, 2009 1:48 pm

    bkn Atect tapi ILP Pedas.. Hmm yela.. lau nk quality pilih la edifier or altec lansing..
    hmm qualitynya terjamin.. jarang ada masalah itu ini.

    pencai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 28/05/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by pencai on Wed Nov 04, 2009 1:07 am

    aku cukup tak berkenan dgn brand Sonic Gear sebab cepat lingkop tak ada kualiti,lebih bail beli altc lansing kualti di jamin sound pun best

    pojhe
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 26/07/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by pojhe on Sat Jan 30, 2010 7:28 pm

    brand sonic gear aku rase x berkuality la dr segi ketahanan.
    kawan aku bli speaker sonic gear jenis ape aku lupe, br pki seminggu, speaker kiri x berbunyi.
    hantar warranty br la ok smpi skang.
    pada pendapat aku la, speaker edifier ngn altec lancing la.
    speaker edifier aku tu dah pki 6 tahun dah..
    ok lg smpi skang.
    never out of quality.
    avatar
    koboi_tua
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 146
    Age : 56
    Location : Seremban
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by koboi_tua on Sat Feb 06, 2010 12:48 pm

    Sound Sonic Gear dikira OK, yang membebankan pengguna hanyalah dia punya Power Amplifier,dia punya fius dalam mudah putus
    avatar
    rm4.30
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Location : tepi jalan besar
    Job/hobbies : software
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by rm4.30 on Sat Feb 06, 2010 2:37 pm

    teruk sangat ka sonic gear ni...
    aku pakai ok je....
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 32
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by khairul anwar on Sat Feb 06, 2010 6:48 pm

    rm4.30 wrote:teruk sangat ka sonic gear ni...
    aku pakai ok je....

    ok nie maksud dia general sangat

    ok dari segi ape?
    sound kualiti?
    ketahanan?
    design?
    price?
    sales after services?
    money?

    arhgghhhh

    bagi aku, altec lansing or creative brand yang murah+kualiti yang bagus
    avatar
    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by SoNic_ATi on Sat Feb 06, 2010 7:30 pm

    aku dah meyampah dah dgn sonic gear ni........
    sekarang aku dah beralih kepada altec langsing.......
    memang pueh hati.......
    belum buke abis dah begegar umah......... Twisted Evil
    sonic gear aku dulu yg evo 7 tu.....
    pasang smpai abis pun.........
    g2lah.......rasa speakar tu nak pecah lg adalah........... No

    Sponsored content

    Re: Quality Speaker Sonic Gear?

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Tue Sep 25, 2018 8:01 pm