Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    printer yang guna external ink

    Share
    avatar
    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 35
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Tue Feb 24, 2009 6:42 am

    assalamualaikum...
    aku nak tanya pasal printer..
    contoh printer canon yang ada guna external ink (orang kedai dah ubah suai)
    tapi dia kate dah tak ada waranty lagi dari canon,
    aku tak ingat ape model tapi dia 3 in 1 harga dalam 4ratus lepas buat ubah suai,
    jadi ade tak sesiapa member kita kat sini guna ink external nie...
    boleh bagi komen tak..
    avatar
    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 98
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by TJ-Ariff on Tue Feb 24, 2009 8:10 am

    salam..
    di pejabat aku memang guna ini.
    dari segi kos ink, memang ia menjimatkan terutama bila kita selalu menggunakan printer.
    dari segi warrenty, memang canon tidak cover, tapi selalunya bila masalah printer canon nie, bila nak clim warrenty memang memakan masa, juga harga spare part lebih mahal dari harga sebuah printer baru !.


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.
    avatar
    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by slaughters on Tue Feb 24, 2009 8:19 am

    Salam..

    ianya dipanggil CISS.. stanad for Continous Supply Ink System.

    http://www.aseansources.com/en/UTI0004/product/Continuous-Ink-Supply-System--CISS-

    konsep die menyalurkan ink secara berterusan..

    jimat ? jimat die kerana kalau kita beli ink secara bulk ( banyak contoh 1 liter terus )

    memang jimat, tapi kos permulaan tu la yang sakit.

    ya le, sebab, kalo beli katridge, da la 10ml je or less, then satu kartrid pun ada yang ram80 etc..


    fumakila
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 28
    Registration date : 17/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by fumakila on Tue Feb 24, 2009 11:50 am

    susah tk nk pasang dan setting benda ni??.. ingat nk beli dan pasang sendiri..
    avatar
    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 35
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Tue Feb 24, 2009 9:27 pm

    teruja nye orang kuat post topic nie....
    tapi agak agaknya printer ni akan rosak tak kalau kita guna miss ni,
    sebab 4ratus bagi aku banyak nie boleh beli printer 3bijik... sebab itu korang yakinkan lah aku.. macam cina kedai printer tu buat cam ari tu..
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 28
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by Razi_IBM on Wed Feb 25, 2009 1:05 am

    aku pakai ok je sampai sekarang,benda ni tak kacau printer pun.

    cuma katrij biasa yang mampu menyedut dakwat luaran.

    skyzline
    Guest

    Re: printer yang guna external ink

    Post by skyzline on Wed Feb 25, 2009 2:59 am

    aku pakai ok jer...kat printer canon mp145...ciss install sendiri...senang jer...kene drill ckit cartridge tue..
    avatar
    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 35
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Wed Feb 25, 2009 6:57 am

    jika korang dah cakap cam gitu, comfirm aku beli conan 3 in 1 yang pakai cis ade jual kat low yat dengan harga rm 4ratus, tenkiu all my friends..

    tapi sebelum tu nape gambar yang en slaughter tunjuk tu banyak tank... dia bukan ada empat je ke..
    avatar
    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by sawi on Wed Feb 25, 2009 11:05 am

    banyak mana tank bergantung pada printer.
    kalau printer tu ada 4 tank, CISS nya pun 4 tank. Gambar slaughter bagi tu contoh jer.

    aku pakai CISS ni bertahun dh, sekitar 2-3 tahun, latest aku install utk canon ip3300, sebelum ni kat epson c79

    kalau nak guna 1 tank pun boleh, contoh printer tu ada 2 tank, 1 utk color, 1 utk hitam, so rasa nak guna utk hitam jer pun boleh buat, tp kena kreatif utk koordinasikan tiub dakwat tu.

    harga utk CISS sahaja sekitar rm100-150 atau lebih.
    so andaikata printer harga rm300, tambah harga CISS mmg berpatutan la harga rm4++ with CISS, tp kalau mahal sangat, katakan harga printer rm250, kalau tambah CISS jadi sampai rm4++, elok beli CISS tu asing, pasang sendiri.
    avatar
    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 35
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Wed Feb 25, 2009 10:50 pm

    ooo.. tapi takpelah.... aku tak berani pasang sendiri... takut salah, terima kasih semua.... erm... cam mana nak close topic.. nak tekan ape..
    avatar
    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by sawi on Fri Feb 27, 2009 9:51 pm

    cuma satu jer pesanan, bila dah pakai CISS kena rajin "jaga" printer.
    antara perjaga perlu jaga...

    1....rajin2 print, 2-3 hari print la apa2 page black/color utk elak print head problem
    2....atau selalu buat nozzle check, kalau mana2 yg kabur, tak clear, run head cleanup dr printer properties/maintenance.

    apalagi kalau pakai canon + CISS, mmg kena rajin buat print head cleanup/nozzle check

    aku pakai epson + CISS, biasanya takperlu buat print head cleanup selalu, kecuali bila dah lama tak pakai printer tu

    tp utk canon + CISS, hampir tiap hari buat head cleanup tiap2 awal pagi masa mula2 masuk kerja. Tp kalau taknak guna printer, aku tak buat, bila nak guna jer, buat nozzle check, kalau ada antara catridge yg tak cun color dia, buat head cleanup

    selalunya semua printer bubble jet ada menu maintenance & cleanup, cuma lain2 jenama printer, lain la menu dia... contoh menu canon..

    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 28
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by Razi_IBM on Fri Feb 27, 2009 9:54 pm

    kalau pakaikatrij ori takde sangat kot..
    cos aku pun cam tak aware sangat bab2 clogging nih.
    tapi pakai katrij ori,takde problem.

    dulu aku pernah pakai katrij pairet(bukan ciss la),belum abih dakwat dah buat hal..
    avatar
    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 35
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Fri Feb 27, 2009 11:52 pm

    dia boleh set auto tak.. bila on printer je dia buat sendiri
    avatar
    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 39
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Sat Feb 28, 2009 3:24 pm

    maintenance kena bual manual..mudah je
    aku pakai canon mp160 ext tank pasang sendri
    senang je mcm nk refill ink
    kadang2 bila baru pasang tu ada error
    mula2 tu penin gak cari puncanya
    rupa2nya tubenya sangkut/tegang..kena la adjust
    kalo ko nak reset ink level pun aku ada caranya..
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 28
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by Razi_IBM on Sat Feb 28, 2009 3:50 pm

    dah ada tulis jela..hadoila..
    avatar
    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 35
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Sat Feb 28, 2009 6:11 pm

    ye la....
    aku tulis la nie..
    macam moto gak ye..
    tak guna pun kena start pepagi..
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 28
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by Razi_IBM on Sat Feb 28, 2009 6:14 pm

    bukan la..
    aku maksudkan yang ni..
    maintenance kena bual manual..mudah je
    aku pakai canon mp160 ext tank pasang sendri
    senang je mcm nk refill ink
    kadang2 bila baru pasang tu ada error
    mula2 tu penin gak cari puncanya
    rupa2nya tubenya sangkut/tegang..kena la adjust
    kalo ko nak reset ink level pun aku ada caranya..
    avatar
    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 39
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Sat Feb 28, 2009 8:35 pm

    This is an ink-cartridge reset tool for Canon Pixma MP 100 and MP 400 series printers. Mine is a Canon MP160 and it works great!

    However, you have to put your printer in "low-level" mode which is kind of a communication mode the printer will operate in.

    Here's instructions for use:

    The MPTool is designed for service works with the printer Canon MP-Series
    when in Low-Level mode.

    Currently supported for
    MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460. MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460.

    BEFORE activating MPTool...you need to

    To activate LOW LEVEL mode:

    1. Unplug the power cord to the printer for a moment.

    2. Then, hold*down the on/off*button while plugging in the power cord.
    Keep holding the on/off button down.

    3. Right away the green power light (in the button) will turn on solid.*
    Keep holding the on/off button down.

    4. Press and release the Stop/Reset button.
    (the button w a red triangle in a red circle)

    5. Now you can release the on/off*putton.


    The* green power light will go off and the yellow Alarm light will stay on.
    Now you can run MPTOOL and resetting the ink counters will work.

    Your printer will show up as "another" Cannon printer.
    When you finish you must again unplug the power cord for a moment
    and then just plug it back in. After you do this, you'll see both
    printers listed in Printers (controll panel) and one will show as
    offline. You can then rename this offline printer as "Low Mode Canon"
    or whatever works for you so you don't mix it up with other functions.

    download software http://www.mediafire.com/?3jvqf4e4py9
    avatar
    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 39
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Sat Feb 28, 2009 8:37 pm

    cara ni utk mp160&145
    lain2 siri aku xtau jd ke x..
    avatar
    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 35
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Sun Mar 01, 2009 12:54 pm

    sori la razi.. malu lak aku..

    canon mp160 tu yang 3 in 1 tu ke
    bape lame dak kau pakai
    avatar
    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 39
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Mon Mar 02, 2009 5:59 pm

    yes 3in1
    sethn lebih dah pakai
    avatar
    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 35
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Mon Mar 02, 2009 9:29 pm

    gaji bulan nie aku gi beli...
    sebab skan aku guna canon pixma1000 dah 2tahun lebih gak la usia dia tapi bru je jahanam bulan lepas akibat aku jadi pomen sendiri..

    ammar86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 52
    Age : 32
    Location : kulim-->KL( IPGM-KBM )
    Job/hobbies : bakal cekgu
    Registration date : 18/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by ammar86 on Wed Mar 11, 2009 2:08 am

    kt lowyat ada kedai yg psg ciss ni rm120 ( ink full tank ). kena cari betul2 la. hehe..

    baru2 ni aku nk bli canon mp145, xjadi lak sebab kena racun dgn cina tu. last2 skali angkt epson.hehehe...

    skrg mp145 xsampai rm400 kot klau psag dgn ciss ( betul ke x aku eje ni?).
    printer dlm rm186+rm120=rm306
    pandai bodek dpt kot rm300.hehehe...
    avatar
    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 39
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Wed Mar 11, 2009 11:40 pm

    aku rasa pakai brand apa pun kalo pandai jaga + ext. tank mmg jiiiiiiiimaaaaaaaaaaat..

    i-bizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 06/03/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by i-bizz on Sat Mar 14, 2009 12:30 am

    saya sedia untuk beli cartridge kosong canon dlm kuantiti 20 unit.
    sesiapa yg ade stok sila hubungi sy. TQ

    i-BIZZ SHOP: 012-456 5664

    Sponsored content

    Re: printer yang guna external ink

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Mon Dec 17, 2018 11:54 pm