Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    tolong pilihkan TV card..

    Share
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    tolong pilihkan TV card..

    Post by neutron on Thu Oct 22, 2009 12:27 am

    salam.. aku cadang nak beli tv card yg slot pci.. tp aku x tahu sgt la pasal tv card ni.. boleh kawan2 tlg pilihkan yg mane ok.. bajet dlm rm200..

    aku tgk ada yg harga x sampai 100.. dan ada yg 200.. ape beza yg mahal dgn yg murah?

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by ScareCreW on Thu Oct 22, 2009 8:26 am

    beza hardware dgn software decoder.
    kalau guna windows, cari yg ada driver vista/win7
    kalau guna linux, cari database video4linux
    avatar
    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by sawi on Thu Oct 22, 2009 8:33 am

    yang murah biasanya model lama ; chipset lama, tak silap ada yg 8bit, 10bit (krg pasti), dan driver pun selalunya tak support vista/win7

    yang mahal skt, yg latest, at least support vista
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by neutron on Thu Oct 22, 2009 3:33 pm

    yg mahal gmbar dia lagi lawa ke?
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 32
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by khairul anwar on Thu Oct 22, 2009 3:37 pm

    bukan ker bergantung pada areal dia ker kalo gambaar lawa tak lawa?

    dulu aku ade pakai, yang murah nyer la..

    ok jer gambar dia, siap leh rakam lagi

    tapi tue 5 taun dulu nyer tech la
    sekarang taktau la
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by neutron on Thu Oct 22, 2009 3:50 pm

    aku tgk ada yg Analog dan ada yg Digital ape beza Analog n Digital tu?
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by neutron on Thu Oct 22, 2009 3:51 pm

    khairul anwar wrote:bukan ker bergantung pada areal dia ker kalo gambaar lawa tak lawa?

    dulu aku ade pakai, yang murah nyer la..

    ok jer gambar dia, siap leh rakam lagi

    tapi tue 5 taun dulu nyer tech la
    sekarang taktau la

    kharul.. ko pakai brand ape dulu?
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 32
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by khairul anwar on Thu Oct 22, 2009 5:06 pm

    tak ingt la bro.. lame da..

    tp cube ko usha kat lyn sane.. ade banyak gak la forumer nak jual..
    below rm150..
    ade yang 70 pun ade kalo tak silap.. tapi ko tgk la review dia dulu, servey2..

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by ScareCreW on Thu Oct 22, 2009 9:21 pm

    tv analog macam siaran tv kat rumah
    tv digital dengar kata rtm sedang buat siaran ujian. singapura pun masih ada siaran analog. tv digital kena guna antenna tv digital juga.

    ada tv kad model baru dgn analog + digital tv.
    tv kad kena sambung antenna tv baru dapat gambar cantik.

    chipset sekarang yg popular : philips saa7134, conection cx88x
    chipset zaman lampau ; bt/cx8x8. jangan beli model ini.
    pastikan support nicam stereo

    brand yg popular : hauppaugee, compro videomate, avermedia.
    brand entah apapapa ; jangan menyesal cari website tak jumpa, driver tak ada.
    avatar
    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by sawi on Thu Oct 22, 2009 10:15 pm

    ScareCreW wrote:tv analog macam siaran tv kat rumah
    tv digital dengar kata rtm sedang buat siaran ujian. singapura pun masih ada siaran analog. tv digital kena guna antenna tv digital juga.

    ada tv kad model baru dgn analog + digital tv.
    tv kad kena sambung antenna tv baru dapat gambar cantik.

    chipset sekarang yg popular : philips saa7134, conection cx88x
    chipset zaman lampau ; bt/cx8x8. jangan beli model ini.
    pastikan support nicam stereo

    brand yg popular : hauppaugee, compro videomate, avermedia.
    brand entah apapapa ; jangan menyesal cari website tak jumpa, driver tak ada.

    yer betul, chipset lama BT mmg tak berapa serasi dgn vista/win7, winXP nya patch pun tak banyak
    aku pakai pixelview bt878p+, mula beli thn 2003, install kat win98, then winXP, bila pakai vista, jenuh cari driver, ada tp tak 100% compatible, byk function kena korbankan, tukar win7 ok skt dr vista dr sudut keserasian, tp still byk function tak berfungi, kalau recording pun suara hilang, kena manual out-in semula ke soundcard br dpt suara.
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by neutron on Thu Oct 22, 2009 10:21 pm

    tq ScareCreW bg cadangan.. aku tgh usya2 jat lyn la skrg ni.. mcm mana kite nak cam yg mane pakai cipset baru n yg mane pakai chipset lama? ko cadang ambik brand ape kalau bajek 200 ke bwah..?
    avatar
    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 88
    Registration date : 04/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by ayoi on Thu Oct 22, 2009 10:24 pm

    pilih yang support astro atau lebih senang cable tv....
    bukan apa leh capture camcoder jenis tape astro tv biasa...
    usb pun takpe senang nak cabut tapi mahal sket jenis usb yang support astro.

    aku guna haupauger tapi aku ngah im jenama ni WinFast PxDVR3200



    live what live broadcast...tu....

    nak beli utk mac tak suppport utk malaysia nyer channel... urmm.. kena pakai windows lagi....huhuhu...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by neutron on Fri Oct 23, 2009 2:57 pm

    kalau aku ambik yg ni ok x? WinFast DTV2000H (Digital + Analog) rm219 kat lyn..
    avatar
    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 88
    Registration date : 04/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by ayoi on Fri Oct 23, 2009 3:36 pm

    ok gak tapi khas utk xp dan vista je.. ok ke.. kan win7 ada problem nanti..


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by neutron on Fri Oct 23, 2009 5:12 pm

    abis tu dah ada ke brand yg sapot win 7?

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by ScareCreW on Fri Oct 23, 2009 6:56 pm

    avermedia. kompeni ni tak kedekut macam hauppauggee.
    http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=752238
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by neutron on Fri Oct 23, 2009 7:54 pm

    mahal2 jgk brand avermedia ni..huhu

    joe
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 20/11/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by joe on Wed Nov 25, 2009 8:49 pm

    Aku skrg nih guna KWOLD plustv analog lite PCI,harga dlm 150 kot..
    kira puas hati jugak ar..
    koleksi aku klau sesapa nak tgok download kat jiwang.org
    tapi klau ada tv card yg lagi cantek meh habaq mai sini...
    avatar
    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 188
    Registration date : 13/10/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by tasek16 on Wed Nov 25, 2009 9:37 pm

    joe wrote:Aku skrg nih guna KWOLD plustv analog lite PCI,harga dlm 150 kot..
    kira puas hati jugak ar..
    koleksi aku klau sesapa nak tgok download kat jiwang.org
    tapi klau ada tv card yg lagi cantek meh habaq mai sini...

    Kworld bagi aku enough untuk record tv program cuma bagi pendapat aku kalau nak rakam dari astro misalnya.. guna cable S-video...sebab untuk astro decoder S-video out kasi best quality...

    Cuma mana-mana TV card kalau nak tengok rancangan TV guna antenna...selalunya signal lemah kalau guna internal antena...nak kasi kuat kena pakai booster atau external antena yang kat atas bumbung tu...
    avatar
    Datuk_Seri
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 307
    Age : 38
    Location : Kuching-Kulim-Melaka-Norway!!!
    Job/hobbies : Gaming
    Registration date : 12/02/2009

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by Datuk_Seri on Thu Nov 26, 2009 1:17 am

    bagi aku, tvcard yang value for money dari Compro. dah 5 tahun aku pakai tvcard ni, masih OK lagi.. ni contoh video yang aku capture/rekod direct dari tvcard aku

    Antenna (4:3)




    S-Video dari PS3 aku masuk ke TVcard.. aku stretch 16:9...


    --------------------------------------------
    Letak kat siggy,forum,blog,fw,twitter,fb korang.
    Code:
    [img]http://illiweb.com/fa/pbucket.gif[/img]

    Sponsored content

    Re: tolong pilihkan TV card..

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Mon Jun 25, 2018 7:41 pm