Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Monitor jadi colour merah.

    Share
    avatar
    hipstudenz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 59
    Age : 61
    Location : rumah orang2 tua.
    Job/hobbies : tenung bulan.
    Registration date : 01/03/2009

    Monitor jadi colour merah.

    Post by hipstudenz on Mon Oct 26, 2009 9:06 pm

    ni msalah monitor (crt) pc aku ni..tatau la asal msalah dia,tp skrg screen dia bila on tros jd colour merah...
    ni boley baiki ke or better beli baru je?
    avatar
    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 34
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Monitor jadi colour merah.

    Post by test0123 on Mon Oct 26, 2009 9:56 pm

    dah uzur bro monitor tu..dia soh tukar baru tu.. Smile
    avatar
    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 98
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Monitor jadi colour merah.

    Post by TJ-Ariff on Mon Oct 26, 2009 10:13 pm

    repair memang bole repair, tapi ko nak repair sendiri ke atau ko nak hantar kedai?
    kalau ko nak hantar kedai, naik ko ikut kata test0123 tu. Tak berbaloi baloi ko hantar repair.
    Tapi kalau ko nak repair sendiri, kene ada keberanian... camner ner? ada berani ? Razz


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.
    avatar
    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 188
    Registration date : 13/10/2009

    Re: Monitor jadi colour merah.

    Post by tasek16 on Tue Oct 27, 2009 12:12 am

    emmm monitor crt pc lama aku pun macam tu gak..saparuh dah jadi warna purple....aku try tanya ke kedai sekitar area rumah aku kalau boleh baik atau ada jual 2nd hand..but kedai tak jual crt dah semua lcd....so aku beli laa lcd monitor jenama philips dalam RM350...

    moral dia kalau nak baik sendiri mesti ada "keberanian" macam bro TJ cakap ...kalau nak baik belum tentu kedai nak terima...kalau beli 2nd hand (kalau ada laa) nanti rosak balik ..harga baik pun bukan murah...so beli baru jerlaaa Smile
    avatar
    mans
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 202
    Age : 31
    Location : Sabah
    Job/hobbies : Suf Internet,Play Games
    Registration date : 04/08/2009

    Re: Monitor jadi colour merah.

    Post by mans on Tue Oct 27, 2009 6:39 am

    ermm prefer guna lcd... resolution tinggi... klu main game fuhh memang best...

    kena lagi screen besar... woo mantap2 Smile
    avatar
    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Monitor jadi colour merah.

    Post by mjmax15 on Tue Oct 27, 2009 9:45 am

    hipstudenz wrote:ni msalah monitor (crt) pc aku ni..tatau la asal msalah dia,tp skrg screen dia bila on tros jd colour merah...
    ni boley baiki ke or better beli baru je?

    kes1: pasal 2 pin connector ilang ntah camner..skrin jadi ijau memanjang
    kes2: kat opis aku, x taw camner boleh tukar2 kaler sekejap cyan, sekejap ijau..hehe

    solution kedua2 kes:
    beli monitor baru sbb nak antor kedai
    - caj mahal..main ratus2 nk repair sikit ajer
    - kedai x terima
    - lambat

    edit: monitor tu ko simpan wat jadik dedicated server ajer. boleh pakai tapi kaler dah parah. Smile

    Sponsored content

    Re: Monitor jadi colour merah.

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Tue Sep 25, 2018 8:02 pm