Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    LCD MONITOR

    Share
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    LCD MONITOR

    Post by neutron on Tue Oct 27, 2009 3:16 am

    salam.. tujuan aku buka topik ni.. aku nk mintak pendapat dari kawan2 semua psl LCD.. sb 2..3 bulan lg aku cadang nak beli LCD monitor 24"..

    brand ape yg korang rs ok.. dan cantik.. Very Happy boleh bg cadang x?

    korang pakai LDC ape? blh ar kongsi sini..
    avatar
    mans
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 202
    Age : 32
    Location : Sabah
    Job/hobbies : Suf Internet,Play Games
    Registration date : 04/08/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by mans on Tue Oct 27, 2009 6:30 am

    salam... banyak jenis yang bagus broo... macam acer,samsung,viewsonic,lg,

    macam2 lagi la... btw aku guna lcd tv jenama singer.. boleh tahan la... 22inci

    balancing xterlampau besar. resolution pun ok cukup la 1680x1080p.. tapi klu cantik aku

    tengok is samsung and acer...

    yang lain xkurang hebatnya Smile.. bro bleh survey round2 kat kedai pc hehe
    avatar
    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by mjmax15 on Tue Oct 27, 2009 9:38 am

    bab2 monitor aku prefer samsung. dari zaman crt sampai aku pakai sekarang nih no problem lagi.
    model aku pakai 2243swx plus
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16824001319
    tapi ni utk 22in shj.

    kalau nk 24in
    cadangan aku:
    SAMSUNG 2494HM Glossy Black 24" 5ms HDMI Widescreen

    # Recommended Resolution: 1920 x 1080
    # Viewing Angle: 170°(H) / 160°(V)
    # Pixel Pitch: 0.27mm
    # Brightness: 300 cd/m2
    # Contrast Ratio: DC 50000:1 (1000:1)
    # Input Video Compatibility: Analog RGB, Digital
    # Connectors: D-Sub, DVI, HDMI
    # D-Sub: 1

    just my 10sen
    avatar
    lizone76
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 45
    Registration date : 30/06/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by lizone76 on Tue Oct 27, 2009 10:06 am

    harga dlm RM anggaran berapa bro,,,,
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Tue Oct 27, 2009 12:20 pm

    aku bajet dalam 800 atau 900 kebawah... samsung cantik jgk aku tgk.. tp aku berkenan dgn DELL yg model ni http://www.mudah.my/LCD-24-Dell-2408-4220838.htm

    tp aku x tahu harga yg baru brape.. ada lg ke model ni?
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 33
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by khairul anwar on Tue Oct 27, 2009 3:24 pm

    kalo nak upgrade, terus upgrade ke full HD (1080) la bro..

    kalo brands korea amek la LG
    samsung aku dengar sekarang banyak masalah,.. (mungkin dia target kuantiti, kualiti lak terlupa nak check)

    DELL yang ultrasharp nyer mmg best.. siap stand boleh rotate lagi..

    biase penang fellas selalu dapat murah2. (ape diaorang seludup keluar ker?)
    avatar
    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by ArchNide on Tue Oct 27, 2009 3:44 pm

    khairul anwar wrote:kalo nak upgrade, terus upgrade ke full HD (1080) la bro..
    kalo brands korea amek la LG
    samsung aku dengar sekarang banyak masalah,.. (mungkin dia target kuantiti, kualiti lak terlupa nak check)
    alamak.. btol ke bro? aku nyer samsung T260, start dari launch till skang ni takde masalah lg
    avatar
    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by mjmax15 on Tue Oct 27, 2009 3:52 pm

    sama la. mungkin sesetengah ajer kot prob.
    aku dari brand crt lengkung, flat sampai tft skang ni Smile ok je..kegunaan heavy gamer hampir 24/7

    dell aku x biasa tapi kalau ultra shrp tu camner? view angle?
    kalau rega x beza mana dgn samsung, aku pn nk ushar..hehe
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 33
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by khairul anwar on Tue Oct 27, 2009 3:58 pm

    ohh sorry,,..

    bukan semua SAMSUNG monitor yang ade problem, tp kebanyakan nyer (yang jenis murah kot) orang ramai komplen,

    dari segi mane komplen aku luper la..



    ok tuk rujukan korang g website nie..

    click jer la

    p/s; kalo ade summary pendek leh aku letak tp lupe kat ner..
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Tue Oct 27, 2009 5:00 pm

    LG pon cantik jgk.. aku tgk yg member aku punya boleh thn jgk.. kalau korang antara DELL,LG,SAMSUNG yg mene korang pilih?
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 33
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by khairul anwar on Tue Oct 27, 2009 5:09 pm

    DELL ULTRASHARP for sure..
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Tue Oct 27, 2009 5:14 pm

    DELL ULTRASHARP tu agak2 brape harga dia?
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 33
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by khairul anwar on Tue Oct 27, 2009 5:31 pm

    rm1200 (kot) keatas tgk inch dia

    kalo nak murah try tanyer Allgap (lyn) (lame tak nampak dia online)
    mungkin dia ade stock..


    tp over budget ko lak..
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Tue Oct 27, 2009 5:36 pm

    emm.. 1200 tu dah over budget aku.. ko ada link dia x?
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 33
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by khairul anwar on Tue Oct 27, 2009 5:48 pm

    AllnGap


    try pm dia tanyer..
    biase nye dia jual ARB unit..

    kalo rajin g garage sales sane ade gak la user2 nak jual.. (tp 2nd la)
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Tue Oct 27, 2009 6:05 pm

    2nd x brani aku nak ambik..tkt ada msalah..huhuhu... aku tgk kat site dell td DELL ULTRASHARP tu rm 1700 bro..huhu
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 33
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by khairul anwar on Tue Oct 27, 2009 6:22 pm

    rm1700 Shocked

    orang macam aku mmg tak mampu la hehe
    avatar
    mans
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 202
    Age : 32
    Location : Sabah
    Job/hobbies : Suf Internet,Play Games
    Registration date : 04/08/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by mans on Tue Oct 27, 2009 8:14 pm

    wow rm1700.... rm1700 can get 32inci tv lcd brand femous tuuuu~~~~.....

    sure ultra hardcore beli monitor macam gitu Very Happy Very Happy Very Happy ..

    klu banyak budget bleh la beli haha
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 33
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by khairul anwar on Tue Oct 27, 2009 9:11 pm

    mmg leh dapat LCD tp reso dia rendah..


    kalo setakat tgk movie boleh la..
    avatar
    mans
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 202
    Age : 32
    Location : Sabah
    Job/hobbies : Suf Internet,Play Games
    Registration date : 04/08/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by mans on Tue Oct 27, 2009 9:14 pm

    ow ye ker.... memang lcd tv leh lawan tu lcd monitor yang memang khas utk pc hehe..

    resolution pun punya la tinggi.. adios..
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Wed Oct 28, 2009 12:53 am

    tkt mahal LCD dari PC je..hahaha..

    LCD tv mmg murah skt sb reso dia rendah.. kat umah mmg ada LCD TV samsung 32" tp sero rendah.. satu lg besar sgt.. sakit mate..

    aku tgk LCD DELL 24" harga 700 lbh ada jgk.. tp tu yg biase je kot..
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 33
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by khairul anwar on Wed Oct 28, 2009 11:18 am

    700 ok la

    tp biase aku tgk pada

    jenis panel - ISP? TN?
    reso - lagi tinggi lagi bagus
    response time - lagi rendah lagi bagus
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Wed Oct 28, 2009 4:14 pm

    khairul anwar wrote:700 ok la

    tp biase aku tgk pada

    jenis panel - ISP? TN?
    reso - lagi tinggi lagi bagus
    response time - lagi rendah lagi bagus

    brand ape yg cukup syarat2 yg ko bg tu? leh bg pendapat x.. cheers
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 33
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by khairul anwar on Wed Oct 28, 2009 5:12 pm

    alamak
    aku bukan nyer pandai sangat,
    nie pun ape yang aku bace jer


    ko nak yang 24'' inch kan?

    aku suggest ko beli dell nyer (1st choice)..

    2nd choice yang brand ok2
    Samsung (lupe model) tp price range dalam 8xx gak
    ACER P244W (speaker build in)
    AOC 2434pw (ada USB tue)
    VIEWSONIC VX2433WM
    BenQ G2411HD
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Wed Oct 28, 2009 5:25 pm

    yup 24".. 1st choice mmg aku nk dell, 2nd choice nk samsung..
    tgh tgk2 model mane yg nampak cantik skt.. dell yg dulu cantik bentuk dia.. yg baru skrg ni x cantik mane la..

    AOC tu brand dari mane? aku ada tgk kat lowyat.. tp brand tu mcm x peah dgr pon..

    Sponsored content

    Re: LCD MONITOR

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Mon Dec 17, 2018 11:53 pm