Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    LCD MONITOR

    Share
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Mon Dec 14, 2009 7:55 pm

    brape RM ko beli sharul?

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 119
    Registration date : 17/05/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by Nezict on Mon Dec 14, 2009 9:38 pm

    neutron wrote:tq Nezict atas pandangan ko.. kalau ko antara dua model ni mane ko pilih..

    http://www1.ap.dell.com/content/products/productdetails.aspx/monitor-dell-2209wa?c=my&l=en&s=bsd&cs=mybsd1
    RM799


    http://www1.ap.dell.com/content/products/productdetails.aspx/monitor-dell-g2410?c=my&l=en&s=bsd&cs=mybsd1
    RM899

    yg 22" tu siap ada USB lg.. ultrashap lg.. yg 24" tu LED tp xde HDMI.. ni yg buat aku jd pening nk pilih.

    dude, amik yang 22" tu. e-IPS tu beb. apa barang 24" tapi TN? kalau aku dapat 1... Twisted Evil

    FYI, ni info pasal panel. bace ni dulu kepada sesiapa juga yang nak beli monitor LCD @ LED...

    TFT Panels

    aku lebih prefer kepuasan banding ngan bil letrik Razz. tapi la, kalau ko nak jugak 24" tu, ok what. LED. power saving semestinya.

    HDMI.... beli je HDMI to DVI converter.... tapi mahal sikit la bang. RM 70 kot kalau tak silap aku. lame dah tak cek harga converter ni.
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Tue Dec 15, 2009 12:38 am

    aku pon same la..bukan ksah sgt pasal bill..huhuhu e-IPS tu ape? ape beza dgn TN?

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 119
    Registration date : 17/05/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by Nezict on Tue Dec 15, 2009 8:55 am

    aku ade post link pasal e-IPS, TN sume tu.

    TFT Panels

    S-IPS, H-IPS, e-IPS ni kasik gambar lagi lawa. actually kalau nak kira, bende ni paling penting dalam nak pilih monitor. Panel ni akan effect ketepatan kaler, ratio monitor tu.

    Bawah ni personal preference aku la kalau nak pilih monitor. Tengok ni dulu:

    Panel > Ratio > Saiz > Connector > Brand

    Smile
    avatar
    sharul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 121
    Location : shah alam/puchong/terengganu
    Job/hobbies : lempang lembu..hehe
    Registration date : 03/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by sharul on Tue Dec 15, 2009 9:36 am

    neutron wrote:brape RM ko beli sharul?

    rm720...aku tengok kat samsung dia taruk 799....best price 750 je... errr ok ke lcd ni?
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Tue Dec 15, 2009 1:10 pm

    Nezict wrote:aku ade post link pasal e-IPS, TN sume tu.

    TFT Panels

    S-IPS, H-IPS, e-IPS ni kasik gambar lagi lawa. actually kalau nak kira, bende ni paling penting dalam nak pilih monitor. Panel ni akan effect ketepatan kaler, ratio monitor tu.

    Bawah ni personal preference aku la kalau nak pilih monitor. Tengok ni dulu:

    Panel > Ratio > Saiz > Connector > Brand

    Smile

    mcm tu rupenye.. baru aku tahu.. ko pakai monitor ape Nezict?
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Tue Dec 15, 2009 1:13 pm

    sharul wrote:
    neutron wrote:brape RM ko beli sharul?

    rm720...aku tengok kat samsung dia taruk 799....best price 750 je... errr ok ke lcd ni?

    ko kot.. aku pon x pandai sgt pasal LCD ni.. yg aku tahu tgk bentuk lawa, gmbr lawa je..huhuhu plan B aku pon nak angkat samsung jgk..

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 119
    Registration date : 17/05/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by Nezict on Tue Dec 15, 2009 2:28 pm

    aku masih pakai monitor zaman2 aku jahil pasal monitor nie... Razz

    AOC apetahname model 15" LCD. men game pon ok... sebab reso 1024x768... Laughing
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Tue Dec 15, 2009 7:37 pm

    masa aku g lowyat hari tu aku tny pasal LCD dell.. tp dia recommend kat aku suh beli lcd brand AOC, dia kata AOC ni satu syarikat dgn DELL brand sama je mcm compaq n HP.. btl ke ape yg cina tu ckp?

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 119
    Registration date : 17/05/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by Nezict on Tue Dec 15, 2009 8:31 pm

    selalunyer kat loyat tu diorang dapat komisen jual brand yang diorang promote tu. tu yang dier cakap dell same ngan aoc.
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Wed Dec 23, 2009 10:55 pm

    bro.. aku ada masalah skt la.. aku dah angkat LCD samsung 24" P2450H.. aku ni tny .. model ni ada auto adjust x? bula aku tkn butang auto tu dia kuar "auto adjust not avlble" mmg mcm ni atau lcd ni ada masalah? ke kene setting mane2?

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by asdasd on Thu Dec 24, 2009 12:54 pm

    neutron wrote:bro.. aku ada masalah skt la.. aku dah angkat LCD samsung 24" P2450H.. aku ni tny .. model ni ada auto adjust x? bula aku tkn butang auto tu dia kuar "auto adjust not avlble" mmg mcm ni atau lcd ni ada masalah? ke kene setting mane2?

    salam,
    ko sambung ke cpu guna kabel apa? aku penah terbaca yg klu guna DVI/HDMI nnt monitor tu akan disable auto adjust. ko cuba tgk dlm manual betul tak..
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Thu Dec 24, 2009 12:57 pm

    salam.. huhuhu.. dah selesai ko masalah ni.. lps google masalah ni baru aku tahu bila guna DVI auto adjust mmg x jd..hehehe nasib baik xde ape2.. dah xsenang duduk aku bila auto adjust x berfungi.. ingtkan LCD rosak..ahaha
    avatar
    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 33
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by Hiruka on Thu Dec 24, 2009 5:19 pm

    Assalamualaikum,

    AOC tu antara player terbesar dlm Global Display Technologies yg dh lama bertapak..Jgn igt Capalang brand plak. Skarang ni je die baru msuk End-user market. Sbb tu x bape rmai org kenal nama brand die lg.. Wink
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Thu Dec 24, 2009 7:43 pm

    tu la pasal.. aku pon baru je dgr psl AOC.. sb tu x brani nak angkat brand AOC..
    avatar
    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by Gateway on Thu Dec 24, 2009 8:02 pm

    aku pakai benq g2220HD.. so far ok je Smile
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Fri Dec 25, 2009 5:28 pm

    Gateway wrote:aku pakai benq g2220HD.. so far ok je Smile

    banq pon ok jgk.. g2220HD tu 22" kan?
    avatar
    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by Gateway on Sat Dec 26, 2009 1:13 pm

    neutron wrote:
    Gateway wrote:aku pakai benq g2220HD.. so far ok je Smile

    banq pon ok jgk.. g2220HD tu 22" kan?

    ha'ah... 21.5.. ok la design dia simple aje.. i rike...

    caprinaqi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 27/12/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by caprinaqi on Sun Dec 27, 2009 11:18 pm

    i think now da best qualti of lcd screen is samsunglh...
    avatar
    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by mjmax15 on Mon Dec 28, 2009 5:31 pm

    smalam baru ajer sampai lcd 22"w acer v203h,
    arini tetiba ada vertical jalur kat tengah screen. warna purple, halus ajer. ingatkan GC rosak rupanya mmg monitor defect..huhu..esok antor balik.
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by neutron on Mon Dec 28, 2009 8:13 pm

    aku tgk acer mmg x brape ok la .. sb ms aku nk beli tu abg kat sri komputer tu tgh test LCD acer, baru kluar kotak dah ada dead pixel.. aku mmg x yakin dgn bran acer.

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by sleyer on Fri Jan 15, 2010 11:44 am

    up balik ..... aku gah cari lcd samsung 19" contras ribu keatas respon 2ms ada x model atau kedai2 kt lowyat yg jual beserta harga ... aku cek online price samsung dah x byk jual 19"
    avatar
    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 33
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: LCD MONITOR

    Post by Hiruka on Fri Jan 15, 2010 3:09 pm

    Assalamualaikum,

    Nasib malangla tu dpt defection unit.. Laughing So far aku dh guna dua LCD Acer Model yg Sama. Satu 1st Edition 40k DCR dh jual kat member skang amik plak 2nd edition model yg sama 80k DCR sbb LCD tu mmg best..HuHu Very Happy

    @sleyer: Satu model jela rase aku sesuai ngan taste ko tu. Samsung T190..Tryla cari kat Lowyat tu pon klu ade..Sbb skang 22" dh jadi entry lvl pd display set. 19" dh slow berbanding dlu..

    Sponsored content

    Re: LCD MONITOR

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Mon Dec 17, 2018 11:54 pm