Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    rekomen saya printer yang bagus.

    Share
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 28
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    rekomen saya printer yang bagus.

    Post by Razi_IBM on Sun Dec 06, 2009 12:46 pm

    salam, aku plan nak beli printer laser baru
    (printer inkjet lama nak disarakan, mantainence kost mahal sangat)

    so aku ada 3 model printer yang telah masuk ke pencalonan..
    xerox workcentre 3119(AIO, mono laser) - rm469
    xerox phaser 3124(single print, mono laser) - 299
    HP p1005 (single print, mono laser) - 349

    sesiapa yang pakai model tersebut boleh bagi advice tak?
    mana paling tanan lama, dan fuser paling cepat panas(delay 1st printing).
    pasal supply toner memang takde masalah, hp/xerox bila2 boleh dapat.

    atau..kalau ada apa2 brand/model laser mono yang korang rasa gilebest?harga range rm200-500.
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 32
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by khairul anwar on Sun Dec 06, 2009 2:02 pm

    wsalam..

    nie tuk kegunaan office ker?

    bukan ink dia mahal ker?

    nie experience aku la gune printer HP (or HamPeh?) kat office, model P1005 & P1050 lagi satu kalo tak silap

    kualiti dia memang kurang la, lagi2 kalo print gambar macam maps ke
    tak clear..

    kalo tuk heavy user, print sekali banyak, printer ni lambat..


    tu je la yang aku leh komen pasal HP nie

    XEROX aku tak penah pakai..
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 28
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by Razi_IBM on Sun Dec 06, 2009 2:19 pm

    terima kasih.ermm..
    tu la.hp p1005 tu bapak aku pun ada citer, guna kat office dia tak lama pun pastu kuar asap.tapi aku rasa cam best je, mungkin dia yang takde luck..hehe...(tapi aku sendiri pun memang skeptikal ngan printer laser brand hp ni..)

    printer ni aku guna kat kolej. walaupun ink dia mahal, tapi banyak dapat print woo...dalam kata lain price per print jauh lagi murah berbanding inkjet(untuk mono la..).ciss murah tapi mantainence payah, kene print selalu, kalau tak nanti kompem ink bleeding.
    xerox semua orang pun dah tau kualiti printer dia.kawkaw best, tapi harga mahal sikit.
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 32
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by khairul anwar on Sun Dec 06, 2009 2:32 pm

    tapi kan HP nie outlook/design dia cantik dan easy to carry


    xerox ni aku google tadi, memang design lame/old skol punyer style ler hehe..

    kalo ko tak rushing, ape kate g je kat plaza LoLyat tue, server depan mate,

    senang sket nak wat perbandingan..


    oh btw, CISS memang payah nak jage, kat office kawan aku ade gune, selalu jer rosak, tension jer time nak gune time tu la rosak,
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 28
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by Razi_IBM on Sun Dec 06, 2009 2:40 pm

    yup, xerox design oldskol, dan aku suka design camtu. aku tak minat fancy2 nih.hehe..
    memang aku plan nak beli kat lolyat tapi tahun depan, tapi nak decide awal2 sebab malas nak pening2 kat sana.(ye la..ko tau jela kalau promoter tu dah bagi syarahan..)
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 32
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by khairul anwar on Mon Dec 07, 2009 6:08 pm

    aku tengok pricelist kat lowyat tu,

    laserjet (mono) printer kebanyakan semua RM3xx keatas ler..

    CANON LASER JET LBP3050 - nie tak ok ker?

    mrdamncool
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 28/12/2009

    Laser Printer

    Post by mrdamncool on Mon Dec 28, 2009 1:55 pm

    salam bro.
    tgh cari laser printer ke?
    aku ada jual.
    tgk kt forum ni


    http://forum.lowyat.net/index.php?act=ST&f=11&t=1218849

    Kalau ada papa prtanyaa sila tnya.
    Aku ley kasi compare mane lagi bgus.



    Smile
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 28
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by Razi_IBM on Mon Dec 28, 2009 3:42 pm

    mrdamncool wrote:salam bro.
    tgh cari laser printer ke?
    aku ada jual.
    tgk kt forum ni


    http://forum.lowyat.net/index.php?act=ST&f=11&t=1218849

    Kalau ada papa prtanyaa sila tnya.
    Aku ley kasi compare mane lagi bgus.



    Smile
    waw..promosi yang sangat hebat.ok check pm, kita jumpa kat lyn.
    avatar
    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 37
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by bazsh on Mon Dec 28, 2009 8:27 pm

    Aku guna Samsung ML-2010
    Toner beli yang refurbished jer kat Lowyat...less than RM100
    Boleh print banyak jer
    Lg satu dia ada button utk eco mode
    So far aku guna sangat puas hati
    Harga pun murah...printer ni dah 4 tahun kot aku guna hehe
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 28
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by Razi_IBM on Mon Dec 28, 2009 8:36 pm

    bapak aku pakai model tu kat ofis dia, tapi eeii.. seram aku tengok printer tu.
    tiap kali print je kuar asap cam asap ubat nyamuk kat kertas. macam makanan baru keluar dari oven. hpp1005 pun camtu gak.
    avatar
    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 37
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by bazsh on Mon Dec 28, 2009 8:39 pm

    Razi_IBM wrote:bapak aku pakai model tu kat ofis dia, tapi eeii.. seram aku tengok printer tu.
    tiap kali print je kuar asap cam asap ubat nyamuk kat kertas. macam makanan baru keluar dari oven. hpp1005 pun camtu gak.
    Ooo...camtu ke?
    Maybe heavy usage kot
    Aku nyer usage xder la heavy sangat
    Maybe sebab tu x berasap mcm printer kat office bapak bro kot
    avatar
    mzfoto
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 38
    Registration date : 14/07/2009

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by mzfoto on Sun Feb 07, 2010 11:13 am

    Dulu pernah guna HP Laser jet (warna0 Laju dan cantik gambarnya. Tapi toner dia mahal. Last-last habis toner, aku jual RM300 je printer yang aku beli RM1,200 ni! kat pejabat aku ada pakat HP laserjet 1200. Laju dan bagus.

    Kesimpulannya, kalau nak beli printer hitam puteh dan mahu laser..belilah HP..

    Kat rumah aku pulak, (yang aku guna untuk print gambar pelanggan aku) aku guna printer canon 3 dalam 1 pakai CISS..Tak ada banyak masalah..ok je..hari-hari ada je pelanggan aku datang..alhamdulillah.

    Sponsored content

    Re: rekomen saya printer yang bagus.

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Tue Sep 25, 2018 8:03 pm