Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Recommended Casing please

    Share
    avatar
    makora
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 36
    Location : Johore
    Job/hobbies : Tooling Technician & Sla 3d System
    Registration date : 20/03/2009

    Recommended Casing please

    Post by makora on Sat Jan 09, 2010 2:34 pm

    Salam,
    Nk minta pandangan casing yg paling sesuai..
    sy mnggunakan grafic card gtx260 dan casing model i-cute.. tetapi maslah bagi saya ialah
    grafic card terlalu panjang, dengan ini di sbbkan hard disc telalu rapat, sy hanya boleh mmggunakan 3 hard disc sahaja..
    so sy minta pandangan dengan warga putera.. recommended casing yg paling sesuai..




    Last edited by makora on Mon Jan 11, 2010 2:16 pm; edited 1 time in total
    avatar
    bisonih
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 31
    Location : klate n saboh
    Job/hobbies : lyn crito
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by bisonih on Sat Jan 09, 2010 4:35 pm

    w'slm..kalu nk casing luas n sejuk amik cooler master haf922.taruk gc panjang pon xde masalah ngn h.disk.cool lg.
    avatar
    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by myee on Sat Jan 09, 2010 7:21 pm

    CM690 Version 2 cheers

    CM690 Version 2
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 32
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by khairul anwar on Sun Jan 10, 2010 3:02 pm

    cm690 II da ade kat sini ke myee??

    bape harge dia?


    btw, to TS, state kan budget, senang orang nak bagi cadangan


    kalo budget dalan rm300-400 aku rekemen
    1. lancool k62/58
    2. thermaltake v3
    3. storm scout
    4. gladiator
    5. CM690 <<---- nie boring da aku tgk,
    6. HAF922 or 932
    avatar
    makora
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 36
    Location : Johore
    Job/hobbies : Tooling Technician & Sla 3d System
    Registration date : 20/03/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by makora on Sun Jan 10, 2010 6:43 pm

    khairul anwar wrote:cm690 II da ade kat sini ke myee??

    bape harge dia?


    btw, to TS, state kan budget, senang orang nak bagi cadangan


    kalo budget dalan rm300-400 aku rekemen
    1. lancool k62/58
    2. thermaltake v3
    3. storm scout
    4. gladiator
    5. CM690 <<---- nie boring da aku tgk,
    6. HAF922 or 932


    sy budget dlm 400 ke bawah jer..
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 32
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by khairul anwar on Sun Jan 10, 2010 10:53 pm

    makora wrote:
    khairul anwar wrote:cm690 II da ade kat sini ke myee??

    bape harge dia?


    btw, to TS, state kan budget, senang orang nak bagi cadangan


    kalo budget dalan rm300-400 aku rekemen
    1. lancool k62/58
    2. thermaltake v3
    3. storm scout
    4. gladiator
    5. CM690 <<---- nie boring da aku tgk,
    6. HAF922 or 932


    sy budget dlm 400 ke bawah jer..


    so boleh cadangkan saya diatas tu boleh dipertimbangkan

    sample2 pic tuk casing2 tu leh try google tengok macam mane rupa bentuk dia...

    casing nie depend kat selera seseorang gak, ade yang nie cantik tp orang lain kate tak cantik

    so ikut selera hang la,

    better tengok depan mata senang nak wat perbandingan

    g kat kedai2 lowyat plaza tu tengok sane
    pastu wat budget sendiri

    semoga berjaya dalam pemburuan ye
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by din_125 on Mon Jan 11, 2010 9:09 am

    banyak tu 400..save money bro..
    angkut CM690 yg biasa pon ok..ritu ak beli kat plaza imbi rm240 jer(baru)
    mmg luas..terlebih ngam 4890 ak ney..nak sumbat 4870x2 pon boleh..
    kipas ad 3..transparent side panel.."skru"less..nice cable management..
    mmg masyuk la kesimpulannya.. bounce
    avatar
    makora
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 36
    Location : Johore
    Job/hobbies : Tooling Technician & Sla 3d System
    Registration date : 20/03/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by makora on Mon Jan 11, 2010 1:55 pm

    din_125 wrote:banyak tu 400..save money bro..
    angkut CM690 yg biasa pon ok..ritu ak beli kat plaza imbi rm240 jer(baru)
    mmg luas..terlebih ngam 4890 ak ney..nak sumbat 4870x2 pon boleh..
    kipas ad 3..transparent side panel.."skru"less..nice cable management..
    mmg masyuk la kesimpulannya.. bounce



    Model CM690 yg mcm ni ker bro??
    avatar
    makora
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 36
    Location : Johore
    Job/hobbies : Tooling Technician & Sla 3d System
    Registration date : 20/03/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by makora on Mon Jan 11, 2010 2:13 pm

    khairul anwar wrote:
    makora wrote:
    khairul anwar wrote:cm690 II da ade kat sini ke myee??

    bape harge dia?


    btw, to TS, state kan budget, senang orang nak bagi cadangan


    kalo budget dalan rm300-400 aku rekemen
    1. lancool k62/58
    2. thermaltake v3
    3. storm scout
    4. gladiator
    5. CM690 <<---- nie boring da aku tgk,
    6. HAF922 or 932


    sy budget dlm 400 ke bawah jer..


    so boleh cadangkan saya diatas tu boleh dipertimbangkan

    sample2 pic tuk casing2 tu leh try google tengok macam mane rupa bentuk dia...

    casing nie depend kat selera seseorang gak, ade yang nie cantik tp orang lain kate tak cantik

    so ikut selera hang la,

    better tengok depan mata senang nak wat perbandingan

    g kat kedai2 lowyat plaza tu tengok sane
    pastu wat budget sendiri

    semoga berjaya dalam pemburuan ye

    thanks 4 the help,, skrng ni pun mcm ade pening2 sikit ler.. byk betul model casing yg best2..
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by din_125 on Mon Jan 11, 2010 6:46 pm

    makora wrote:
    din_125 wrote:banyak tu 400..save money bro..
    angkut CM690 yg biasa pon ok..ritu ak beli kat plaza imbi rm240 jer(baru)
    mmg luas..terlebih ngam 4890 ak ney..nak sumbat 4870x2 pon boleh..
    kipas ad 3..transparent side panel.."skru"less..nice cable management..
    mmg masyuk la kesimpulannya.. bounce



    Model CM690 yg mcm ni ker bro??
    ya..mmg itulah dia..sejibik..
    body depan n atas tu belubang2, air flow mmg mantop..
    psu kat bwh..bli jer ni..save money bro..
    avatar
    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by Han_Hin on Mon Jan 11, 2010 8:15 pm

    myee wrote:CM690 Version 2 cheers

    CM690 Version 2
    blh than feature dier lain dri yg lain skit
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by din_125 on Wed Jan 13, 2010 3:56 pm

    Han_Hin wrote:
    myee wrote:CM690 Version 2 cheers

    CM690 Version 2
    blh than feature dier lain dri yg lain skit
    rege cam mna lak?..
    avatar
    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by myee on Wed Jan 13, 2010 4:35 pm

    dah tanya kat supplier dalam RM4XX, tapi m'sia belum sampai lagi...tak tak brape pasti brape official arga die...bahagian atas tu yang mantop tuh....bleh letak SATA HDD lagi...takyah pakai HDD docking....
    avatar
    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 32
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by Hiruka on Thu Jan 14, 2010 12:48 pm

    Assalamualaikum,

    Haha busan dah ek ngan rupa CM690 kerul? Haha kecik ati Nidzam nnti Razz
    Tapi CM690 mmg successor dlm arena casing mid tower. Banyak Rival CM yg lain ikut prototype / design CM690 ni dah..

    Casing lain yg klu aku akan amik for Mid tower is, Lancool PCK62 Dragonlord. Mmg bg aku perfect gakla utilities ngan option yg ade..Rase nk tolak je Stacker aku ni dlu angkut case tuh lol!
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by din_125 on Fri Jan 15, 2010 2:02 am

    myee wrote:dah tanya kat supplier dalam RM4XX, tapi m'sia belum sampai lagi...tak tak brape pasti brape official arga die...bahagian atas tu yang mantop tuh....bleh letak SATA HDD lagi...takyah pakai HDD docking....
    x smpi agi?..hah, klu mcm tu bik angkut yg biasa jer..
    agi pon rege de mahal..
    avatar
    fadi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 258
    Age : 30
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Main game ngan layan forum
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by fadi on Fri Jan 15, 2010 9:54 am

    CM690 nie mmg mantop....
    lancool K62 2 pn terbaik gak....(airflow mmg best)
    HAF mmg airflow dia best, tp sapa pemalas x yah la beli wat jd tempat kumpul habuk jer... Razz
    apa hal mahal sgt CM690 yg baru 2 sampai 4rat... Shocked
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by din_125 on Sat Jan 16, 2010 2:20 am

    fadi wrote:CM690 nie mmg mantop....
    lancool K62 2 pn terbaik gak....(airflow mmg best)
    HAF mmg airflow dia best, tp sapa pemalas x yah la beli wat jd tempat kumpul habuk jer... Razz
    apa hal mahal sgt CM690 yg baru 2 sampai 4rat... Shocked
    barang baru harga baru..
    mcm x bebaloi jer beli yg baru tu..
    function bih kurang ngan yg lama tpi beza harge dekat 150..
    avatar
    makora
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 36
    Location : Johore
    Job/hobbies : Tooling Technician & Sla 3d System
    Registration date : 20/03/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by makora on Sun Jan 17, 2010 1:50 pm

    din_125 wrote:
    makora wrote:
    din_125 wrote:banyak tu 400..save money bro..
    angkut CM690 yg biasa pon ok..ritu ak beli kat plaza imbi rm240 jer(baru)
    mmg luas..terlebih ngam 4890 ak ney..nak sumbat 4870x2 pon boleh..
    kipas ad 3..transparent side panel.."skru"less..nice cable management..
    mmg masyuk la kesimpulannya.. bounce



    Model CM690 yg mcm ni ker bro??
    ya..mmg itulah dia..sejibik..
    body depan n atas tu belubang2, air flow mmg mantop..
    psu kat bwh..bli jer ni..save money bro..

    Thanks for your info bro..
    aku bru je ambik tdi.. puas aku belek.. mmg memuaskan la.. mantop g..
    hahaahaha... save money g tu... thanks!!!
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by din_125 on Sun Jan 17, 2010 5:17 pm

    haha..baguih2..sama la kita..
    brape ko angkat?..
    ritu ak dpt 240 jer..
    avatar
    makora
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 36
    Location : Johore
    Job/hobbies : Tooling Technician & Sla 3d System
    Registration date : 20/03/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by makora on Sun Jan 17, 2010 6:23 pm

    din_125 wrote:haha..baguih2..sama la kita..
    brape ko angkat?..
    ritu ak dpt 240 jer..

    aku dpt harga mmber2 jer
    sama je bro 240 jgk...
    avatar
    penbiru2009
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 74
    Age : 38
    Location : Kuala Lumpur
    Registration date : 21/06/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by penbiru2009 on Sun Jan 24, 2010 1:49 am

    Takde sesape minat yg transparent ke?
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by din_125 on Sun Jan 24, 2010 2:47 am

    aku minat gak..rasa mcm nak trade jer 690 ak ni ngan transparent punya..
    rase2 brand ape ye yg elok tok yg transparent?..
    avatar
    makora
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 36
    Location : Johore
    Job/hobbies : Tooling Technician & Sla 3d System
    Registration date : 20/03/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by makora on Sun Jan 24, 2010 11:15 am

    din_125 wrote:aku minat gak..rasa mcm nak trade jer 690 ak ni ngan transparent punya..
    rase2 brand ape ye yg elok tok yg transparent?..

    100% transparent ker?
    avatar
    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 32
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by Hiruka on Mon Jan 25, 2010 12:43 pm

    Assalamualaikum,

    CM690 standard transparent window "L Shape" tu je..mungkin tu je kot mksud die.. Laughing
    Klu nk larger transparent window bg aku Dragonlord PCK62 tu mmg mantop..airflow ngan utilities die mmg bet gile bagi aku.. Twisted Evil

    sape² yg nk kelainan dari cm690, case ni mmg recommended. Cuma mahal skit jela dlm Rm300++. Seken ade org jual RM300 atau kurang.
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 32
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Recommended Casing please

    Post by khairul anwar on Mon Jan 25, 2010 7:22 pm

    penbiru2009 wrote:Takde sesape minat yg transparent ke?


    maksud nyer? transparent side je ke or seluruh casing?

    macam nie ker?





    Sponsored content

    Re: Recommended Casing please

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Tue Sep 25, 2018 8:03 pm